" /> Tegnspråk som fremmedspråk - tiller.vgs.no
Tiller VGS > Om oss > Aktuelt > Tegnspråk som fremmedspråk

Tegnspråk som fremmedspråk

To jenter i samtale på tegnspråk

I Norge er det nærmere 700 000 hørselshemmede, og mange av disse har tegnspråk som førstespråk. Tiller videregående skole ønsker å utvide tegnspråkmiljøet og tilbyr tegnspråk som fremmedspråk. Nærmere 40 hørende elever har faget dette skoleåret.

Kieu Na Ngo og Tanin Ashenaei i samtale på tegnspråk.

Elever på studiespesialisering har tradisjonelt fått tilbud om fremmedspråk som fransk, tysk og spansk, og tilbudet ble altså utvidet med tegnspråk høsten 2012. Fra neste skoleår tilbyr skolen tegnspråk på alle tre trinn. Tiller videregående skole er en av to videregående skoler i landet som har dette tilbudet, og skolen er knutepunktskole for hørsel i Sør-Trøndelag. 15 tegnspråktolker har sin arbeidsplass der, og disse har alle de videregående skolene i Sør-Trøndelag som arbeidsområde.

Spennende og nyttig fag

- Jeg valgte tegnspråk fordi jeg syntes det virket spennende, forteller Kieu Na Ngo, som går på Vg2 studiespesialisering. - Det er ekstra spennende fordi det ikke har vært prøvd i Sør-Trøndelag før. Klassevenninnen Tanin Ashenaei valgte faget for å kunne kommunisere ordentlig med døve venner og bekjente. - Det er ekstra artig å være sammen med dem når vi har felles språk, sier hun.

Tanin får god øvelse i tegnspråk når hun er sammen med sine døve venner. Ellers øver elevene foran speilet eller ved å se på opptak av seg selv. - Vi har også hatt felles frokost og lunsj med døve og tunghørte elever her på skolen, og vi var sammen på Døves Kulturdager i høst, fortsetter Kieu Na. Begge jentene har valgt realfag, og ingen av dem har planlagt å bli tegnspråktolk. - Men kanskje det kan være aktuelt senere, sier Tanin.

Elev som gjør opptak av seg selv mens hun øver på tegnspråk. Sitter foran PC.
 Tanin øver på tegn.

Interessert ordfører

Tegnspråk har en helt annen setningsoppbygging enn norsk. Mimikk og kroppsspråk er uhyre viktig. Faglærer Lise Helene Brevik forteller at det har vakt begeistring i døvemiljøet at Tiller videregående skole har dette tilbudet. Tilbudet har vært lite kjent, også i dette miljøet. Brevik fikk en prat med ordfører Rita Ottervik under Døves Kulturdager i fjor høst. - Tilbudet var ukjent også for ordføreren, men hun viste stor interesse og kom med mange spørsmål om arbeidet som blir gjort på Tiller videregående skole, sier Brevik.

Nettverk

Nordahl Grieg videregående skole i Bergen er den andre videregående skolen som tilbyr tegnspråk som fremmedspråk. De to skolene samarbeider godt. Nettverket utvides nå med skoler i Sandefjord, Stavanger og Oslo. Vi går spennende tider i møte, avslutter en entusiastisk Lise Helene Brevik.

Lærer Lise Helene Brevik underviser i tegnspråk.

Sist oppdatert: torsdag 13. mars 2014