" /> Prosjekt "Fysisk aktivitet" på Vg1 HO - tiller.vgs.no
Kreative Trøndelag
Tiller VGS > Om oss > Aktuelt > Prosjekt "Fysisk aktivitet" på Vg1 HO

Prosjekt "Fysisk aktivitet" på Vg1 HO

To av elevene under styrketrening.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denne høsten startet Vg1 HO på Tiller videregående skole med prosjektet "Fysisk aktivitet". Styrke, motivasjon og trivsel er noen av stikkordene når 30 av elevene gjennomfører to av programfagstimene i uka med metodikk knyttet til fysisk aktivitet. 

Helse- og oppvekstfag fører til fysisk krevende yrker. Målet er at elevene skal få gode vaner og en livsstil som bidrar til at de mestrer både skole- og arbeidshverdager. Det er Stine Wold (faglærer kroppsøving) og Unni Maria Klokkervold (faglærer HO) som er ansvarlig for gjennomføringen av prosjektet.

Lærer og mange elever som står parvis mot hverandre i "armhevingsstilling".

Læreplanmål
Prosjektet er knyttet til mål innen helsefremmende arbeid og yrkesutøvelse. Ergonomi og kosthold er viktige elementer, og det legges vekt på sammenhengen mellom livsstil og helse. Trening forebygger belastningsskader og gir bedre immunforsvar. Elevene kan få økt forståelse for gleden ved å ta vare på egen kropp.  Forhåpentligvis vil de få overskudd og motivasjon til å trene på egen hånd. Dette har betydning for sykefravær og er en gevinst både for samfunnet og den enkelte.

Trening
Treningen foregår både ute, i gymsalen og i 3T's lokaler på Østre Rosten på slutten av skoledagen hver tirsdag. I første omgang er det felles trening hvor elevene får innblikk i forskjellige treningsformer. Senere er det meningen at elevene skal velge aktiviteter selv. Første treningsdag hadde elevene styrketrening hvor de jobbet parvis. Elevene sto på, og det var mye latter gjennom treningsøkta. Neste trening var i spinningsalen, og yoga står på programmet etter hvert. Elevene har i tillegg anledning til å benytte 3T på egen hånd frem til kl. 1600 på hverdager. På torsdager har de sine ordinære gymtimer .

 To blid jenter sitter på spinningsykler, klar for trening.

Testing
De 30 elevene er tilfeldig valgt og utgjør halvparten av elevene på 1HO. Den andre halvparten er kontrollgruppe.  Elevene kartlegges på forhånd. For å måle effekten av treningen skal alle 60 testes på oksygenopptak og muskelstyrke ved skolestart. De blir testet igjen ved juletider og på slutten av skoleåret.

Samarbeidspartnere
Det er stor interesse for prosjektet, og de fleste av samarbeidspartnerne var til stede under prosjektets kickoff på skolen den 28. september. Rådgiver John Tore Vik er koordinator for folkehelsearbeidet i STFK og er spent på om "Fysisk aktivitet" gir den forventede effekten. Han er veldig glad for å ha arbeidslivet med på laget, både Delta, Fagforbundet, Norsk Sykepleierforbund og KS (Kommunenes Sentralforbund) bidrar. Eva Lauglo fra KS synes prosjektet er ekstra interessant fordi KS også er med på rekrutteringsprosjektet "Bli helsefagarbeider", hvor oppmerksomheten blant annet rettes mot kvaliteten på utdanningen.

Liv Riseth fortalte at 3T får så mange forespørsler om å bidra på prosjekter at de stort sett må si nei. Men "Fysisk aktivitet" skiller seg altså ut som et spennende prosjekt hvor 3T ønsker å være med. Andre medspillere er NTNU og Unge kokker.

Tone Solberg fra personaltjenesten i Trondheim kommune synes prosjektet er så interessant at hun like godt inviterte seg selv til Tiller videregående skole. Kommunen er Midt-Norges største arbeidsplass og lærlingbedrift, og elevene fikk klar beskjed om at tilstedeværelse på skolen og fysisk aktivitet gjør dem attraktive på arbeidsmarkedet.

Jente som "kjører trillebår" med gutt i treningssalen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Andre prosjekt i STFK
Spesialkonsulent Ingrid Nelvik er kontaktperson for FYSAK (fysisk aktivitet) i Sør-Trøndelag fylkeskommune og lærer ved Charlottenlund videregående skole.  Hun fortalte om prosjektet som ble gjennomført på Vg1 bygg- og anleggsteknikk på Charlottenlund forrige skoleår, og som også årets Vg1-elever får være med på. Elevene har tatt i bruk ny hall med nytt utstyr og har økt både styrke og utholdenhet ved spinning og styrketrening.  Bransjen viser stor interesse for prosjektet og er med på laget. Det er for tidlig å konkludere, men det er neppe tilfeldig at det var nedgang i antall elever som sluttet underveis forrige skoleår, eller at det var merkbart flere søkere til utdanningsprogrammet dette skoleåret.

Også de videregående skolene på Hitra, Frøya og Røros har satt i gang tilsvarende prosjekter dette skoleåret.

Lærer holder i bena til elev som sitter på knær og strekker seg fremover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

To jenger i treningssalen. Begge sitter på knærne, den ene holder i anklene til den andre som strekker seg fremover.Sist oppdatert: fredag 13. september 2013
Utskriftsvennlig versjon