" /> Forsker til lunsj! - tiller.vgs.no
Kreative Trøndelag
Tiller VGS > Om oss > Aktuelt > Forsker til lunsj!

Forsker til lunsj!

 

Foredrag ved forsker Kristine Ask fra NTNU 

Kristine Ask er stipendiat ved NTNU og forsker på kunnskap og kultur i online dataspill.

Torsdag 27. september kom hun til Tiller videregående skole for å snakke om dataspill og læring. Både elever og ansatte fant veien til foredraget i beste lunsjtid.

 

 

Kristine Ask har vært på flere skoler og holdt foredrag mens folk spiser lunsjen sin. Hvorfor ikke hoppe over den tradisjonelle lunsjpraten en dag og i stedet få servert kunnskap?

Man hører ofte at dataspill fører til passivitet og spilleavhengighet - i verste fall til vold og drap. Ask viste til forskning som viser at dette ikke stemmer. Dataspillavhengighet er ingen medisinsk diagnose. Dersom tidsforbruket fortrenger det normale livet, er det likevel aktuelt med behandling. Spill har ikke større påvirkning til drap, enn bøker og filmer. Min antagelse om at det er unge gutter som bruker mest tid på dataspill, slo sprekker under foredraget. Ask kunne fortelle at de ivrigste spillerne er kvinner over 45 år.

Mange dataspill er spennende verdener. World of Warcraft ble nevnt som eksempel. Spillet er avansert og krever forarbeid og læring før man kan delta i selve spillet. Det er komplekst og skaper engasjement og samarbeid mellom spillerne. De opplever mestring og opparbeider seg ekspertise. Spørsmålet er selvsagt; hva kan vi lære av dette i pedagogisk arbeid?

Ask fortalte at det er utfordrende og svært tidkrevende å lage dataspill. I dag finnes det ikke pedagogiske dataspill på norsk. Det finnes forskningsbasserte læringsspill på andre språk. Et eksempel på dette er "Clobal conflicts - Palastine" hvor spilleren går inn i rollen som journalist i Palestina.  

De lærde strides om hvor mye tid vi mennesker har godt av å bruke foran en datamaskin, og om dataspill kan være nyttig. Kristine Ask gjør seg ferdig med sin doktoravhandling til jul. Det blir interessant å få kjennskap til hva hun kommer frem til. Har dataspill en plass i skolen?

Kristine Ask 

 Plakat om foredraget "Spill og læring: Et lykkelig ekteskap?"

 Sist oppdatert: fredag 28. september 2012
Utskriftsvennlig versjon