" /> Forfatterbesøk - tiller.vgs.no
Tiller VGS > For elever > Den kulturelle skolesekken > DKS 2010/2011 > Forfatterbesøk

Forfatterbesøk

Bjørn Esben Almaas leser fra sin egen novellesamling  "Costa del Sol"

Hva er vel bedre enn at det dukker opp en forfatter i norsktimene på skolen? Bjørn Esben Almaas engasjerte elevene med opplesing og en aldri så liten leksjon i skrivekunsten.  - Morsomt, interessant og lærerikt, sa elevene etterpå. Lærerne lot seg også inspirere.

Forfatterbesøket var det tredje i rekken av produksjoner fra Den kulturelle skolesekken på Tiller videregående skole etter jul. Denne gangen var det to grupper fra påbygging til studiekompetanse som fikk gleden av å være med.

Bjørn Esben Almaas (f. 1975) debuterte med novellesamlingen "Costa del Sol" i 2001. To år senere kom romanen "Katzenjammer, mens "Sov eller snakk om kjærlighet" ble utgitt i 2009. I tillegg finner vi novellen "York Springs" i antologien "Jorden rundt på åtte noveller" som ble utgitt i 2004. Almaas er også filmskribent og holder skrivekurs.

- Det blir kjedelig og uinteressant om leserne får servert alle detaljer og hendelser i klartekst, sa Almaas. Ved å beskrive for eksempel følelser, sansing og forventninger kan leseren likevel forstå ved å lese mellom linjene. Dialoger kan brukes på samme måte. Han kom med eksempler, og elevene fikk praktisert selv gjennom oppgaver.

Almaas leste fra novellen "Otto" og fortalte at hovedpersonen var for usympatisk til at Almaas fikk innvilget økonomisk støtte til å lage kortfilm av novellen. Han la vekt på at det kan skapes spenning og uvisshet i handlingen ved uventede trekk og hendelser. Noen ganger er hendelsene uventet også for forfatteren selv. Som i "Otto", den novellen ble litt lenger enn planlagt.

Almaas har et år på forfatterstudiet i Bø bak seg, og det var en kjærlighetshistorie i ungdomstiden som fikk ham til å begynne med skrivingen. Lange brev skulle besvares, og den kommende forfatteren hadde dysleksi. Han unngikk lange svarbrev ved at han fant sangtekster om kjærlighet som han satte sammen til dikt, ledsaget av korte brev. Kjærligheten tok slutt, og kilden av tekster var heller ikke utømmelig. Men gleden over å skape noe eget var oppdaget, og kjærlighetssorg og søvnløse netter gjorde utslag i melankoli da han begynte å produsere egne tekster.

Skriver gjør han fortsatt. Vi må likevel vente litt på hans neste roman, Bjørn Esben Almaas er en travel mann. Han underviser fast ved Ila fengsel og på Danvik folkehøgskole. I tillegg reiser han altså rundt og holder skrivekurs. Det kan det bli flere forfattere av.

To gutter følger interessert med.

Sist oppdatert: mandag 7. mars 2011