/ foto: Hesselberg og Mona Sæther" /> Bokbad ga mersmak - tiller.vgs.no
Tiller VGS > For elever > Den kulturelle skolesekken > DKS 2010/2011 > Bokbad ga mersmak

Bokbad ga mersmak

Publikum foran scenen og Ragnhild Lund Ansnes og Johan Mjønes på scenen på hver sin stol ved et bord i auditoriet.

Den kulturelle skolesekken har turnert med Bokbad på de videregående skolene den siste tiden, og mandag 24. januar var det Tiller videregående skole som hadde gleden av besøk. Forfatteren Johan Mjønes ble intervjuet, og bademester var journalist og forfatter Ragnhild Lund Ansnes. Arenaen var auditoriet på skolen, og Vg1 bygg- og anleggsfag hadde satt opp en flott scene for anledningen.

Utgangspunktet for intervjuet var Mjønes’ siste roman “Orkanger” (2010). Den handler om mobbing.  Mjønes er opptatt av at mobbing stadig er et stort problem, og at mange velger å overse når de oppfatter at noen blir mobbet. Selvmord er den vanligste dødsårsaken blant unge i Norge i dag. Dette sier nok noe om at bekjemping av mobbing må tas på alvor.

I "Orkanger" er det to "jeg-personer". De samme situasjonene skildres fra begges perspektiv. Mobberen er lett gjenkjennelig fordi han banner mye. Det siste har gjort at også forfatteren selv en periode har vært noe vulgær i sin talemåte. Etter at kona påpekte den uheldige språkutviklingen, er han tilbake til normalen.

Romanens hovedpersoner blir voksne og deres veier møtes igjen. Mobbeofferet får mulighet til å hevne seg. I siste del av livet og romanen finnes muligheten til forsoning. Mjønes hadde sett for seg "happy ending", men det er ikke alltid det går som forfattere har tenkt.

Mjønes leste utdrag fra romanen. Han fortalte også om debutromanen, "Terminalhastighet", og at det tok fire år å skrive den. Han har gått på skrivekurs og holdt romanplanene sine hemmelig mens han skrev, i tilfelle det aldri ble noen roman. Handlingen i "Terminalhastighet" går over 9 sekunder, den tiden det tar fra man hopper fra toppen av Empire State Building til man når bakken. Et selvmord, altså. Hovedpersonens tilbakeblikk under svevet kan kanskje forklare hvorfor han hopper. Kommer han til å angre på det fatale steget før han lander?

Neste roman er under arbeid og vil omfatte nærmere 500 sider. Den bringer Mjønes til det amerikanske kontinentet og urbefolkningenes skjebner. Utrensking av mennesker føyer seg inn i rekken av alvorlige tema som Mjønes belyser.  Dystre tema til tross; Johan Mjønes har høstet gode kritikker. "Orkanger" har bragt ham inn i det gode selskap av nominerte til Adresseavisens Ut-Award for beste trønderske forfatter.

Det ble et spennende møte med Mjønes, bademester Ragnhild Lund Ansnes hadde et godt grep om Bokbadet. Den lille timen gikk fort, og responsen fra både elever og lærere var god. Bademesteren har stadig permisjon fra NRK P1 ("Norgesglasset" og "Balsam"), og hun er i gang med en oppfølger til "Liverpoolhjerter". Vi tar gjerne en oppfølger til Bokbadet, også - dette likte vi!

Ragnhild Lund Ansnes og Johan Mjønes sittende ved bordet på scenen med hver sin mikrofon

Bygg- og anleggselev Martin skrur inn siste skrue i scenen til Bokbadet.

/ foto: Hesselberg og Mona Sæther
Sist oppdatert: onsdag 26. januar 2011