" /> Takforum underviser på skolen - tiller.vgs.no
Kreative Trøndelag
Tiller VGS > Fagtilbud > Bygg- og anleggsteknikk > Vg2 klima-, energi- og milj... > Takforum underviser på skolen

Takforum underviser på skolen

Fagfolk fra Takforum stiller opp når elevene på Vg2 klima-, energi- og miljøteknikk (KEM) skal lære å legge tak. Det liker både elever og lærere på Tiller videregående skole.

Det gikk hett for seg da elevene fikk opplæring i taktekking, og Tore Antonsen fra MesterTak Entreprenør AS forsikret seg om at alle husket å bruke hansker. Sammen med Jan Egil Storrø fra Trondheim Tak AS og Håkon Sæther fra Icopal Tak AS lærte han elevene å legge tak med asfaltbelegg. Leverandør Frode Jermstad fra Isola stilte også opp. Elevene fikk teoriundervisning og vekslet mellom praksis i skolens byggfaghall og besøk på byggeplass.

Takforum og Opplæringskontoret Blikk, Tak og Ventilasjon (BTV)
Dette var fjerde av seks undervisningsdager i regi av Takforum dette skoleåret. Forumet er en interesseorganisasjon for fagutdannede takentreprenører. Også Opplæringskontoret BTV er med i dette forumet. – Vi jobber godt sammen og har et nært samarbeid med Tiller videregående skole, forteller Lisbeth Schjelde som er daglig leder ved opplæringskontoret. Også leverandører av utstyr er gode samarbeidspartnere, og alle jobber for å øke rekrutteringen til taktekkerfaget.

Tore Antonsen fra MesterTak Entrepenør AS hjelper en av elevene med tak i miniformat på gulvet. Det står andre elever rundt og ser på.
Tore Antonsen fra MesterTak Entrepenør AS hjelper en av elevene.

Ikke redd for å bli brent
- Vi er ikke redd for å brenne oss, forsikrer elevene Joachim Steen og Eskil Konst. Det er ikke første gang de er i kontakt med varme, men de har ikke jobbet med åpen ild tidligere. Hansker til tross; det var ganske varmt, medgir Eskil etter at sveisingen er gjort unna. Guttene synes det gikk greit å lage tak (dog i miniformat), utfordringen var å få det fint i kantene. Da var det kjekt å få tips fra noen som har lang erfaring. - At det kommer eksperter og underviser er veldig lærerikt, sier Joachim før han og Eskil drar for å se på en ordentlig byggeplass og snakke med flere fagfolk.

Joachim Steen og Eskil Konst Vg2 klima-, energi- og miløteknikk kikker opp fra arbeidet med sveising av tak.
                                    Joachim Steen og Eskil Konst.

Rørleggere og blikkenslagere
Skolens lærere på KEM har bakgrunn enten som rørleggere eller blikkenslagere. Alle er kurset i taktekking av Takforum, og samarbeidet er svært nyttig. Skolen har prøvestasjon i byggfaghallen og alle fag- og svenneprøver innen taktekkerfaget og ventilasjons- og blikkenslagerfaget i Trøndelag avholdes her.

Avdelingsleder Roar Hansen og faglærer Roger Tanem er begge blikkenslagere, de følger undervisningen til Takforum med stor interesse. – Vi får mange gode tips, forteller de. Samtidig ser de at besøket utenfra motiverer elevene.

Lisbeth Schjelde omtaler samarbeidet mellom håndverkerne, leverandørene, opplæringskontoret, laugene og skolen som en stor dugnad. - Alle brenner for faget sitt, forteller hun. Schjelde håper at dette skal inspirere flere til å satse på taktekkeryrket. – Vi trenger flere søkere til taktekkerfaget og ventilasjons- og blikkenslagerfaget, avslutter hun.

En av elevene i full sving med arbeidet.
                                        En av elevene i arbeid.
Lisbeth Schjelde, Roar Hansen og Roger Tanem
              Lisbeth Schjelde, Roar Hansen og Roger Tanem.


Sist oppdatert: torsdag 5. mars 2015
Utskriftsvennlig versjon